Onze diensten

Welke diensten bieden wij aan?

Onze behandelingen

Om een ziek dier juist te kunnen behandelen, moet er een juiste diagnose worden gesteld. In de kliniek hebben wij meerdere onderzoeksmogelijkheden als het gaat om bloed-, urine-, microscopisch onderzoek en/of röntgenfoto’s. Deze kunnen wij in onze praktijk uitvoeren. Vanuit de diagnose zetten we een passend behandelplan op. Uitslagen van onderzoeken ontvangt u in de meeste gevallen binnen één dag. Lees hieronder meer over onze diensten.

Röntgendiagnostiek

Een van de onderzoeksmogelijkheden is het maken van röntgenfoto’s. Een röntgenfoto geeft een inwendig beeld van het dier, waardoor deze beter bestudeerd kan worden voor een eventuele diagnose.  

Naast röntgendiagnostiek is het mogelijk echografisch onderzoek toe te passen. Hierbij kan er beter op individuele organen worden gefocust om zo afwijkingen te signaleren. Echografie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd dierenarts. Indien nodig verwijzen wij u door.

Operaties

In onze praktijk kunt u terecht voor standaard operaties, zoals sterilisaties, castraties, buikoperaties en/of het verwijderen van bulten. Vraag in de kliniek om meer informatie.

Het dier gaat tijdens een operatie onder narcose door middel van gasanesthesie. Om het risico van narcose zo klein mogelijk te houden, stemmen wij de anesthesie af op uw huisdier. We kijken hierbij onder andere naar de lichamelijke conditie voor de operatie door een volledig lichamelijk onderzoek uit te voeren. Daarbij doen we vooraf bloedonderzoek om de risico’s zo klein mogelijk te houden. De narcose wordt afgestemd op basis van de diersoort, leeftijd, lichamelijke conditie, en eventueel het ras. Operaties worden in de ochtend uitgevoerd, met uitzondering van spoedgevallen.

We nemen contact op met de eigenaar na het afronden van de operatie. Dan wordt het verloop van de operatie en de nazorg besproken en het tijdstip waarop het dier weer opgehaald kan worden.

Laboratorium

Bloedonderzoek

In de praktijk voeren wij standaard bloedonderzoek uit. Dit geeft een goed beeld van de status van verschillende organen, zoals de alvleesklier, lever en nieren. Mocht er een uitgebreider bloedonderzoek nodig zijn, is het mogelijk dit op te sturen naar een extern laboratorium. De uitslag is dan binnen een paar dagen binnen.

Urineonderzoek

Urineonderzoek kan een uitkomst bieden bij blaas- of urineproblemen. Urineonderzoek kan o.a. een blaasontsteking aantonen. Voor dit onderzoek is ochtendurine het meest geschikt. Vraag onze assistentes over hoe u urine het beste opvangt. De urine kunt u afgeven aan onze balie. Wij bellen u dezelfde dag nog met de uitslag en stellen een behandelplan op.

Microscopisch onderzoek

Naast bloed- en urineonderzoek voeren wij in de kliniek microscopisch onderzoek uit. Hierbij bekijken we o.a. huidafkrabsels op parasieten, schimmels en andere infecties die anders niet te zien zijn.

Tandheelkunde

Net als bij mensen moet het gebit van een dier verzorgd worden. Gebeurt dit niet, kunnen er gebitsproblemen ontstaan. Dit is te herkennen aan bijvoorbeeld stank uit de bek of niet meer willen eten. In onze kliniek hebben we de mogelijkheid een gebitsreiniging uit te voeren. Hierbij wordt tandsteen verwijdert en eventuele loszittende gebitselementen. Het dier wordt hiervoor onder narcose gebracht.

Na deze reiniging krijgt u advies over het verzorgen van het gebit van uw huisdier. Laat het gebit van uw huisdier regelmatig controleren, om erge gebitsproblemen te voorkomen.

Laparoscopie

Laparoscopie, ook wel kijkoperatie van de buik genoemd, is een minimaal invasieve operatie waarbij een operatie via kleine sneden wordt uitgevoerd (ongeveer 5-12 mm lang). Via deze kleine openingen worden een camera en instrumenten de buikholte ingebracht. De camera biedt zowel een zeer goed overzicht als een vergroting van het beeld, waardoor de chirurg nauwkeurig kan werken. In het Bij dierenkliniek Rotterdam - Zuid bieden wij een laparoscopische sterilisatie aan bij honden van meer dan 15kg lichaamsgewicht.

De voordelen van een laparoscopische sterilisatie

  • Minder pijn: slechts twee wondjes van 5-12m
  • Kortere narcosetijd
  • Minder weefselschade en minder bloedverlies: het weefsel om de eierstokken wordt geseald (dicht gebrand)
  • Minder kans op nabloedingen en infecties
  • Sneller herstel en de hond mag direct na de ingreep spelen

De nadelen van een laparoscopische sterilisatie:

  • Niet geschikt voor dieren met hart- of longaandoeningen
  • Indien de baarmoeder afwijkend is, zal er alsnog tot een ‘traditionele sterilisatie’ overgegaan moeten worden
  • Indien er onverwachtse complicaties zoals bloedingen optreden, of als organen afwijkend zijn, dan zal de buik alsnog met een snede geopend moeten worden
  • Niet geschikt voor dieren die minder dan 15kg wegen

Tweedelijns diergeneeskunde

Mochten wij in onze praktijk niet beschikken over de juiste kennis of apparatuur, verwijzen wij u graag door naar een specialist. Deze kan uw dier verder diagnosticeren en behandelen. Dit geldt ook voor dieren die een CT- of MRI-scan nodig hebben.

Euthanasie

Als de tijd is gekomen om afscheid te nemen van uw geliefde huisdier, doen wij er alles aan om dit naar uw wensen te laten verlopen. Het is mogelijk om thuis of in de kliniek afscheid te nemen van uw dier. We werken samen met een dierencrematorium, waar een eventuele crematie geregeld kan worden. Graag staan we u bij in deze moeilijke tijd.

Terug naar Over ons