Chippen en registreren honden

Nieuwe regels chippen en registreren van honden

Per 1 november 2021 gelden er nieuwe regels voor het chippen en registreren van honden in Nederland. Het was al verplicht om je hond te chippen en registreren, maar hier zijn een aantal nieuwe regels aan toegevoegd. Lees in dit artikel alles over wat dit voor jou en je hond(en) betekent!

Het chippen en registreren van honden is in Nederland verplicht voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren, of na die datum vanuit het buitenland naar Nederland is gekomen. Per 1 november 2021 komen hier dus nieuwe regels bij. De overheid wil met deze regels de illegale hondenhandel terugdringen. Dit veroorzaakt namelijk veel leed onder honden en hun nieuwe baasjes.

  • Het chippen en registreren van honden kan enkel door een dierenarts, paraveterinair of door een bij het RVO geregistreerde chipper gedaan worden.
  • Een EU-paspoort mag alleen door een dierenarts uitgegeven worden.

Hond aanschaffen, overnemen of importeren – wat moet u doen?

Wilt u een pup kopen? Controleer dan of deze in het bezit is van een geregistreerde chip en een EU-paspoort. Op deze manier is de kans dat u een illegaal hondje koopt een stuk kleiner. Registreer uw hond na aankoop op uw naam via een beveiligd online portaal. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Bekijk hier welke dit zijn, of vraag ons met welk portaal wij werken. Lees hier alle informatie op de website van het RVO.

Wanneer u als particulier een hond wil importeren uit het buitenland, moet u bij het RVO een UBN aanvragen. Alleen met een UBN is het mogelijk uw hond te laten chippen en een EU-paspoort te regelen. Vraag hier een UBN aan.

Ook als u een hond in Nederland van iemand overneemt is het belangrijk dat u controleert of de hond een geregistreerde chip heeft en een EU-paspoort bezit. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts en laat eventueel zijn chip uitlezen. Wanneer de gegevens niet kloppen, neem de hond dan niet over. Mogelijk wil de verkoper uit beeld blijven en dat is meestal niet voor niets.

Heeft u de hond al overgenomen en zijn de gegevens toch niet in orde? Regel dan zo snel mogelijk een UBN en registreer de hond alsnog. Schrijf de hond binnen twee weken over op uw naam en adres via het online portaal.

Heeft u vóór 1 november 2021 al een hond gekocht, overgenomen of geïmporteerd? Dan verandert er niets. Enkel wanneer u met uw hond naar het buitenland wil reizen of als de hond van eigenaar verandert, zijn een geregistreerde chip een EU-paspoort noodzakelijk.

Wilt u meer weten over de nieuwe regels voor het chippen en registreren van uw hond? Lees dan verder op de Dier en Zorg Gids.